Tudatosan érdemes felkészíteni lakásunkat arra, hogy kikerüljön a hirdetési piacra és versenybe szálljon a legmegfelelőbb bérlőért folytatott küzdelemben. Ha nem így jár el a tulajdonos, könnyen lehet, hogy a megfelelő bérlő megtalálásához szükséges idő jelentősen meghosszabbodik, vagy csak az elvárt ár alatt sikerül kiadni az ingatlant.

Mit érdemes megtenni?

Természetesen lakás és lakás közt rengeteg különbség lehet felszereltségben, bútorozottságban és gépesítettségben, hogy mást ne is említsünk, azt azonban érdemes leszögezni, hogy egy hosszabb távú bérlet után (pl.3- 5év) elvárható egy tisztasági festés, mielőtt új bérlőt keresnénk az ingatlanba. Amennyiben mégsem szeretne a tulajdonos teljes festésbe belevágni, anyagi vagy időbeni okok miatt, mindenképp szerencsés legalább azokat a helyiségekben kifesteni, melyek könnyebben piszkolódnak (konyha, fürdő, toalett, előszobák és közlekedők, esetleg hálószoba).

A korábbi bérlő után érdemes átnézetni a lakás különböző műszaki cikkeit, gépészetét és meggyőződni azok működőképességéről. Nem jó reklám a lakásnak a csöpögő csap, mosógépbe száradt mosópormaradvány, nem jól záró hűtő, nem működő mikrohullámú sütő… 

Számítanak a részletek : Olcsó tippek és hasznos tippek 

  • Nem lehet eleget beszélni a takarítás fontosságáról. Akár felújítás után, akár korábbi bérlő kiköltözése után készülünk kiadni egy lakást, mindig gondoskodjunk arról, hogy az ingatlan átessen egy mélytakarításon, már a hirdetésbe szánt képi anyag elkészülése előtt. Talán ezt kell a legkevésbé megmagyarázni, hiszen ha a bérlő válogathat a lakások közt, sokkal inkább fog tiszta lakást választani, mint egy olyat, ami még a korábbi bérlő „nyomait” őrzi a konyhapulton…
  • Nézzük át a bútorokat, semmi nem lehet lehangolóbb, mint pl. egy frissen festett lakásban egy kisüppedt kanapé, vagy kiégetett, ételfoltos fotel. Persze érthető, ha nem minden bérlő kap teljesen új bútorzatot, azonban csodákra képes a kárpittisztító gép, vagy egy új ágytakaró.
  • Nézzük át a konyhai eszközöket! Inkább legyen kevesebb edény, de azok legyenek tiszták.  Szerencsére a rozsdamentes edénykészletekről elég megbízhatóan eltüntethetők a korábbi bérlők sikertelen főzésének odaégett nyomai.
  • Gondoljunk a kiegészítőkre! A jól megválasztott lakberendezési kiegészítők használata, fokozza az otthonosság érzetét, ugyanakkor megfelelően kiválasztva fiatalos és lendületes dizájn elemként is funkcionálhatnak. 
  • A fotózásra készülhetünk megfelelő dekorációval is(Gyümölcskosár, virágcsokor etc.)

Összegezve fenti tippek célja, hogy olyan otthonossá varázsoljuk a kiadó ingatlanunkat, amennyire csak lehetséges, és ez az üzenet jelenjen meg az elkészített hirdetési anyagban is. Ha tiszta, rendezett, szeretettel berendezett otthont kínálunk leendő bérlőnknek,  sokkal nagyobb valószínűséggel tűnhet ki lakásunk a tömeges kínálatból. Ráadásul jó eséllyel találhatjuk meg a megbízható bérlőt a kívánt árszínvonalon.