Akár új építésű lakás vagy ház konyhájáról, akár teljes konyha felújításáról van szó, érdemes szakember tanácsát igénybe venni már a tervezés fázisában is. Cikkünkben B.A. lakberendezővel beszélgetünk arról, milyen szempontokat vegyenek figyelembe, mikor a konyha felújítását, vagy teljesen új konyhát álmodnak meg.

– Egyáltalán hogyan kezdjük el? Adjon tanácsot, vázolja fel a fázisokat, amiken át kell mennünk, hogy konkrét tervekig eljussunk és végső költségvetésünk legyen!

Egy konyha felújításának megtervezésekor először végig kell gondolnunk, hogy milyen célunk van, miért szeretnénk megválni eddigi bútorunktól. Ha új ingatlanba tervezünk konyhát, vagy a berendezésünk stílusán szeretnénk változtatni, akkor természetesen a vágyott új stílust, design-t, színt kell megálmodnunk, kiválasztanunk. A felújítás oka lehet egyszerűen az is, hogy elhasználódott a konyhánk, bútoraink fénye megfakult. Ebben az esetben is választhatunk új arculatot, de ez nem szükségszerű.

Az új konyhánk stílusának kiválasztása után – amibe a világítás, a munkalap, a fogantyúk, a hátfal és a lábazat magasságának meghatározása is beletartozik – a célszerűség kell, hogy előtérbe kerüljön. Végig kell gondolnunk, hogy milyen eszközöket használunk, amelyeket a konyhában kell tárolnunk és milyen elrendezés lenne a legpraktikusabb ezen eszközök, edények, gépek tárolásához. Ezek után kezdhetünk neki a tervek papírra vetéséhez és a költségvetés elkészítéséhez.

Beszéljünk a műszaki tartalomról. Milyen fokú gépesítettség várható el egy mai modern konyhától? Mi az ami alapfelszerélésnek számít ma már? Hogyan érdemes ezek helyét megtervezni a helyiségen, konyhabútoron belül?

A mai konyhák alapfelszereltséghez tartozik a főzőlap, a sütő és a hűtő, de ha az alapfelszereltséget kiegészítjük elszívóval, mosogatógéppel, mikrohullámú sütővel, akkor ez már egy komfortos konyhát jelent a használójának. A ma jogosan népszerű, otthoni gasztronómiai élmény megélésének érdekében a konyhánkat számos kiegészítővel láthatjuk el, mint például pároló, beépített kávéfőző, wok égő, borhűtő, fagyasztó- vagy melegítőfiók. Fontos a bútorokkal egy időben összeválogatni a gépeket, mert figyelembe kell venni a beépítési és kivágási méreteket. Célszerű felmérni az áramigényüket is és mindenképp energiatakarékos eszközöket választani. A modern készülékek ugyan kevesebbet fogyasztanak, viszont jellemzően több gépet használunk egyszerre.

Praktikus és hasznos, ha a munkafelület a tűzhely és a mosogató között van, mivel így kevesebb hulladék kerül a padlóra. Lehetőségeink szerint a tűzhely mindkét oldalán tartsunk 60 cm távolságot, a mosogató és a tűzhely között pedig legalább 80 cm munkafelületet, hogy az ergonómiai és biztonsági szempontokat is kielégítsük. Azokat a bútorelemeket, amelyekben a főzéshez használt konyhaeszközöket tároljuk, a tűzhely közelébe helyezzük el és a mindennap használt edényeinket, kisgépeinket tegyük könnyen elérhető helyre. Akár szabad polcokra is kirakhatjuk, hiszen így sok felesleges ajtónyitogatástól kíméljük meg magunkat, és barátságosabbá tesszük konyhánkat. A kis alapterületű konyhák tágasabbnak tűnnek, ha nyitott tárolókat használunk. Vigyázat, ez a meg­oldás csak akkor mutat szépen, ha mindig rendet tartunk a tárgyaink között!

Milyen trendek érvényesülnek a piacon 2022-ben? Mi számít divatosnak anyaghasználat, szín, és megoldások tekintetében?

Az elmúlt évek pandémiás helyzete változást hozott a konyhák vágyott elrendezésében is. A nagy, nyitott konyhák mellett az új építésű konyhák trendjében felfedezhető a kisebb, zárt terekre való törekvés, hiszen ha a család minden tagja otthonról végezi teendőit, akkor több, privát, szeparálható térre lesz szükségünk.

Hosszú éveken keresztül a bézs, fehér, szürke szín dominált a konyhák világában, de 2022 ebben is változást hoz, hiszen válogathatunk a megnyugtató pasztell árnyalatú bútorok között. Az idei legtrendibb szín a zöld, amely a természetet invitálja be a konyhánkba. Lehet ez akár egy finom mohazöld, vagy esetleg egy teltebb babér árnyalat.

Igazán népszerű az idei évben a puha tapintású HPL dekorlemez, amely dekoratív, karc és hőálló, valamint magas kopásállóságú. Tökéletes hátfal burkolat a hagyományos csempék helyett.

Milyen gyakorlati tanácsokat tudna adni? Hogyan használjuk ki a helyeket, pakolás stb.

A nagyobb helyigényű konyhai eszközök tárolására természetesen az alsó szekrényelemek a legalkalmasabbak, ide tudjuk elrejteni a szépérzékünket kevésbé kielégítő edényeinket, tárgyainkat. A felső konyhaszekrényeket üvegfrontokkal és világítással, akár szemet gyönyörködtető fogantyúkkal tehetjük konyhánk ékévé. Itt látványosan elrendezhetjük szép porcelánedényeinket, különlegesebb formájú pohárszettjeink is remekül mutathatnak. Új konyhák kialakításánál használhatunk falbemélyedéseket, szekrénysorban szabadon hagyott falfelületeket mintegy vizuális kuriózumként. Mint már említettem, a pedáns háziasszonyok szabad polcokra is kirakhatják edényeiket, eszközeiket, ezzel is barátságosabbá, tágasabbá téve konyháikat.

Egyedileg tervezett vagy előre gyártott elemek? Csak a drága a jó?

Csak a fantáziánk szab határt a lehetőségeinknek, és természetesen nem csak a drága jó. Egyedileg tervezett és előre gyártott elemekből is egyaránt alkothatunk látványos, minőségi teret a konyhai tevékenységeinkhez. Természetesen az egyedi formájú, méretezésű helyiség egyedi tervezést igényel, de a legtöbb konyha kialakításánál arra is figyeltek már, hogy standard méretű bútorokkal is berendezhető legyen.

Mire figyeljünk még?

Általában kevés figyelmet szentelünk arra, hogy a konyhába is teret biztosítsunk a szobanövényeknek, melyeket eddig elsősorban a nappaliba, a hálóba helyeztünk el. A konyhának is jót tesz, ha kicsit kizöldül. Az elmúlt néhány pandémiás év mindenkiben újraélesztette a természet iránt érzett szeretetet. Falmélyedésekbe vagy konyhai ablakainkba, akár a mosogató fölé is tervezhetünk apró kis függő konyhakertet fűszernövényekkel, folyton termő eperrel, mini palántákkal.