Itt az ősz. Egyre hűvösebbek a nappalok és bizony éjszaka sem ritka már a 0-5 fok körüli hőmérséklet. Hamar lehűlnek a falak a lakásokban, az estéket már melegbe burkolózva töltjük, előkerülnek a plédek, vastag zoknik és pulóverek is és egyre inkább kívánjuk a fűtés beindítását. A fűtési szezon viszont megterhelheti a pénztárcánkat. Ebben a jelenlegi helyzetben pedig főleg sok kérdés merül fel bennünk, de leginkább az, hogy vajon mennyi lesz az új számítások alapján a rezsink.

A költségeken viszont megpróbálhatunk faragni. Ehhez az alábbi trükkök bevetését javasoljuk:

• A jól záródó nyílászárók és a hőszigetelés kulcsfontosságúak

Rengeteg energiát megtakaríthatunk, ha a nyílászáróink jó szigetelnek. Nem szökik ki a meleg a réseken és a szél sem lebegteti a függönyeinket. Lehetőségeinkhez mérten gondoskodjunk a régi, nem jól záródó ajtók és ablakok cseréjéről. Meg fog térülni a befektetésünk. Ha mindez mégsem megoldható, akkor tegyünk ablakszigetelő szalagot vagy huzatfogó párnát az ablakokba. A megfelelő hőszigetelés ugyanilyen fontos. Télen és nyáron is nagy hasznát vehetjük: télen melegen, nyáron hűvösen tartja a házunkat.

• Szellőztessünk röviden, tekerjük le a termosztátot

Próbáljunk meg röviden és hatékonyan szellőztetni: 10 perc bőven elég ahhoz, hogy friss levegőt juttassunk az otthonunkba. Ennyi idő alatt nem hűl át az egész lakás és az egészségünknek is jót tesz. Ne felejtsük el letekerni a fűtést a szellőztetés idejére, valamint akkor is, amikor nem tartózkodunk otthon. Miért is menne a fűtés, ha nem vagyunk otthon?

• Fontosak az energiatakarékos izzók

Ha még mindig ragaszkodunk a 60 wattos izzóhoz, akkor meglepődünk majd a villanyszámlán. Érdemes LED izzókra cserélni a régi izzókat. Kicsit többe kerülnek, de élettartamuk hosszú, a fogyasztásuk eltörpül a régi izzókkal szemben és még színt is választhatunk. Nagyon fontos, hogy kapcsoljuk le a lámpákat, ha nincs szükség a világításra.

• Öltözzünk rétegesen, melegen, igyunk egy jó forró teát

Nem most van az ideje annak, hogy a 28 fokra melegített lakásban rövidnadrágban lazítsunk. Az nagyon sokba fog kerülni. Egy jó meleg szabadidőruha egy vastag zoknival, puha pléddel sokat javít a komfortérzetünkön. Készítsünk egy finom forrócsokit, teát, vagy levest: átmelegít és a hőérzetünk máris jobb lesz.

A vízzel is tudunk spórolni

Egy gyors zuhanyzás során harmadannyi vizet használunk el, mintha beülünk a fürdőkádba. Nem beszélve arról, hogy mennyi vizet melegít a villany vagy a gázbojler. A mosást is szervezzük meg, igyekezzünk összevárni a ruhákat, néhány ruhadarabbal nem érdemes elindítani a mosógépet.

Ahhoz, hogy pénztárcánkat ne terheljük túl, próbáljunk meg takarékoskodni az energiával, ahol csak tudunk. Az apró odafigyelések, gondoskodások sokkal többet jelentenek, mint gondolnánk.

Kövess minket a Facebookon is: www.facebook.com/Easyhomedebrecen