A nyári kánikulában számos praktikát bevethetünk, amelyek segítenek elviselhetőbbé tenni számunkra a 30, akár 35 fokot is. Azonban a legpraktikusabb, leggyorsabb megoldás mégis az, ha klímát tudunk kapcsolni. Ám érdemes odafigyelni arra, hogy a klímahasználatnak is vannak írott és íratlan szabályai is, melyeket jobb, ha betartunk.

BESZERELÉS
A legfontosabb, hogy a klíma beszerelését csak és kizárólag regisztrált cég szakembere végezheti el. Ha nem megfelelő szakember szereli be a készüléket, akkor akár meg is büntethetnek minket és a klímánk garanciáját is elveszíthetjük.

HELYES HŐMÉRSÉKLET
A nyári melegben elsőre nagyon jól tud esni, ha a lakásunk jó hűvös. Azonban, ha túlságosan alacsony hőmérsékleten használjuk a klímánkat, előfordulhat, hogy megfázunk, felső légúti betegségünk lesz vagy akár ízületi gyulladást is kaphatunk. A legideálisabb, ha a kinti hőmérséklethez képest 7-8 Celsius fokkal van bent hűvösebb.

KÉSZÜLÉK
A készülékünk kiválasztásakor figyelembe kell vennünk otthonunk adottságait. Például, hogy mekkorák az ablakok, hogy tetőtéri-e a lakásunk, a tájolást és az ingatlan méretét is. A készülék energiahatékonyságára is érdemes oda figyelni, javasolt, hogy A+ kategória alatt ne vásároljunk légkondicionálót.

RENDSZERES KARBANTARTÁS
A legtöbb klímát elég évente egyszer kitisztíttatni, azonban vannak olyan gyártók, akik évi kétszer írják ezt elő és csak akkor érvényes a garancia a készülékre, ha ezt meg is tesszük. A rendszeres karbantartás azért is fontos, mert a koszos klíma belsejében hamar elterjednek a kórokozók és baktériumok, amik rengeteg betegséget idézhetnek elő.

A légkondícionálók használatánál feltétlenül vegyük figyelembe, hogy a jó közérzetünk biztosítása mellett a legfontosabb az egészségünk védelme. Ha a kinti hőmérséklet 40 fok közeli, ne állítsuk a klímát 20-22 fokra, mert abból csak problémánk adódhat. Igyekezzünk észszerűen beállítani a hőfokot, a szakemberek azt javasolják, hogy a kinti hőmérséklettől csak néhány fokkal állítsuk alacsonyabbra a klímát, és a lamellákat állítsuk úgy, hogy ne ránk fújja a hideg levegőt. Ha a szabályokat betartjuk, akkor a jó közérzetünk mellett az egészségünk is megmarad!