Tulajdonosként nehéz kiválasztani a megfelelő bérlőt a kiadandó ingatlanba. A legtöbb tulajdonos olyan bérlőt szeretne, aki szinte sosem használja a lakást, állagát nem rontja, sőt inkább javítja, pontosan, akár előre egyösszegben fizet és még hozzátartozója sincs, pláne vendégei vagy kiskedvence. Nyilván a fenti jellemzőkkel bíró szuper bérlő megtalálása nem életszerű, a jó hír azonban az, hogy megbízható, gondos és tisztességes bérlőt igenis lehet találni.

Mire érdemes figyelni, mit érdemes megkérdezni?

Az, hogy milyen bérlőt választ a tulajdonos a lakásába, valamennyire szubjektív döntés is. A bérlő rendezett anyagi hátterén túl a legtöbb esetben szükséges valamennyi kölcsönös szimpátia is, hogy jól működjön a bérleti jogviszony alatt a kapcsolattartás, az esetleges problémák megoldása gördülékeny legyen.

Az első találkozás során szerzett benyomásokból is sok mindenre lehet következtetni a leendő bérlőt illetően. Összegyűjtöttünk pár olyan kérdést, melyet tulajdonosként nyugodtan feltehetnek leendő bérlőiknek, anélkül, hogy az tolakodásnak tűnne.

Érdemes megtudni, hogy a bérlő tanulmányait folytatja-e (hanyad éves hallgató és milyen szakon), vagy munkavállaló. Munkavállaló esetén nyugodtan kérdezzenek rá a munkahely nevére, ha szükségesnek érzik akár munkáltatói igazolás kérhető. Ha nem az első albérletükbe költöznek a leendő bérlők, javasolt beszélgetni a költözés okáról , esetleg elkérni a korábbi főbérlőjük elérhetőségét, hogy kérdést tehessenek fel nekik.

Ha család szándékozik kivenni az ingatlant, vagy más okból ragaszkodik a tulajdonos a közjegyzői szerződés megkötéséhez, nagyon szerencsés, ha ezt a feltételt már a telefonban, vagy legkésőbb az ingatlan első megtekintésekor közli a tulajdonos az érdeklődővel. Még a szerződés előkészítése előtt célszerű tisztázni, hogy a közjegyzői okirat elkészítésének díját ki fogja viselni (a felek elosztják egymás között, a tulajdonos vagy a bérlő állja).

Amennyiben a tulajdonos szeretne legalább havonta egyszer, előre egyeztetett időpontban ránézni a lakás állapotára már a mutatáskor érdemes erről beszélni a bérlőjelölttel. A kaució mértéke is legkésőbb a megtekintés alkalmával tisztázandó. A tulajdonos kellemetlen meglepetésektől kímélheti meg magát, ha egyenesen rákérdez arra, hogy kivel költözne a bérlő, hányan terveznek a lakásban lakni, be akar e jelentkezni az ingatlanba. Szintén fontos kérdés és nem érdemes elhagyni, a dohányzás és a kisállattartás szabályainak tisztázása.

Beszéljen a tulajdonos arról is, hogy mennyi időre szándékozik kiadni a lakást, milyen szerződésben gondolkodik (határozott, határozatlan idejű bérleti szerződés).