A legtöbb ingatlanközvetítő irodának megvan a saját, bevált bérleti szerződés sablonja, melyet  az ingatlanok kiadásakor használ, és persze mindenki a saját szerződésére esküszik.  Sokszor a tulajdonosoknak is határozott elképzelésük van arra vonatkozóan, hogy milyen szabályok jelenjenek meg feltétlenül a bérleti szerződésben. 

De mitől lesz igazán jó egy bérleti szerződés?

Elöljáróban azt kell tisztázni, hogy a szerződés a felek közös akaratán alapuló, egyetértés talaján nyugvó kétoldalú jognyilatkozat, mely jogokat és kötelezettségeket keletkeztet a Felek számára. Cikkünknek nem célja, hogy megmutassuk az egyedüli és legjobb bérleti szerződést, pusztán azokat a tulajdonságait és jellemzőit mutatjuk be a jognyilatkozatnak, melyektől igazán jónak számít a kontraktus. 

  • Az élethelyzetek sokszínűségéből fakad, hogy minden szerződés más, hiszen ahogy nincs két egyforma Bérlő és Bérbeadó sem, úgy a Bérlemények között is szignifikáns különbségek vannak. Ezért az igazán jó bérleti szerződés egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy egyedi, mondhatnánk, hogy a Felekre és azok  körülményeikre írt szerződés.
  • A legjobb bérleti szerződés nem rövid, nem csak a háttérszabályokra hagyatkozik! Persze nem azt állítjuk, hogy 4 kötetes regény legyen Pázmányi körmondatokkal, de törekedni kell arra, hogy a Feleket érintő legfontosabb részletszabályok legyenek tisztázva. Hosszú évek tapasztalata alapján nyugodtan elmondhatjuk, hogy a Felek közt leggyakrabban kialakult konfliktusok többsége elsősorban félreértésből fakad, vagy olyan kérdés mérgesedik el, mely nem lett tisztázva a szerződés megkötésekor, birtokbaadáskor. Ne féljünk tehát a részletes szerződéstől, sőt ragaszkodjunk hozzá!
  • Hajlamos mindkét szerződő fél a saját jogait kihangsúlyozva védeni, míg a kötelezettségeket inkább háttérbe szorítani, ha a szerződés megkötésére kerül sor. Pedig a jól működő bérleti jogviszonyok alapja a mindkét felet egyaránt védő, kiegyensúlyozott erőviszonyokat lefektető, megnyugtató biztosítékokat megfogalmazó bérleti szerződés. Soha ne arra törekedjünk, hogy túlbiztosítsuk a Bérbeadói oldalt, vagy éppen ellenkezőleg a Bérlői státusznak kedvezzünk a Bérbeadó kárára. Különösen, ha érintettek vagyunk nagyon nehéz pártatlanul nézni egy olyan szituációt melyben anyagilag érdekeltek vagyunk. Ezekben az esetekben nagyon sokat segíthet egy megbízható, tapasztalt ingatlanközvetítő, aki évtizedes tapasztalat birtokában a legmegfelelőbb szerződést tudja elkészíteni a Felek számára. 
  • Az igazán jó bérleti szerződés tartalmaz leltárt! Nem érdemes megspórolni ezt az adminisztrációs jellegű munkát, hiszen nem csak a Bérbeadót védi, hanem a Bérlőt is! Ragaszkodjunk hozzá akkor is, ha Bérlőként kell szerződést kötnünk!
  • Készüljön birtokbaadási jegyzőkönyv, a közmű mérőórák állásának dokumentálásával!